„Жена на коцки“

Коста Ангели Радовани

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Жена на коцки“
Аутор: Коста Ангели Радовани (1916-2002)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1967.


У свом уметничком стваралаштву академик Коста Ангели Радовани инсистирао је на континуитету, животу, људској и уметничкој суштини, развијајући представу фигуре жене као основни мотив.

Радовани спада међу уметнике који нису прихватали тада владајућу тенденцију апстракције. Његова скулптура подразумева наглашено модернистичко грађење, попут архитектонске целине састављене од вајаних делова. Актови жена и девојака које седе на коцкама у основним ставовима показују да је све преображено у недвосмислено независну скулпторску форму – глава, рамена, руке, груди, ноге. Људска фигура постаје разбијена и тешко састављена „археолошка лутка и идол који опомињу на отуђеност савременог човека“ (Миодраг Б. Протић).

Делујући у модернистичким оквирима Радовани је био потпуно посвећен истраживању материјала и форме. Скулптура „Жена на коцки“, настала 1967. године на симпозијуму „Бели Венчац“, једна је у низу Радованиевих женских актова на коцки која потврђује уметникову доследност сопственом бићу и модернистичком изразу.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Детаљ са изложбе Косте Ангели Радованиа, Аранђеловац, 1977.
(извор: Народни музеј, Аранђеловац)
(извор: приватна архива Слободана Недељковића)
Коста Ангели Радовани, 1967.
(извор: каталог изложбе Коста Ангели Радовани, Салон МСУБ, Београд, 1967.)

„Кад би модерна умјетност била само револт против човјека који се идеализира, тај би став, већ по себи, носио врједност и достојанство новог алата, једне нове, аутентичније хуманости“.

Коста Ангели Радовани

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј