„Једра“

Шиме Вулас

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Једра“
Аутор: Шиме Вулас (1932-2018)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1967.


Академик Шиме Вулас један је од значајнијих хрватских и југословенских вајара друге половине 20. века. Стварао је инспирисан мотивима завичаја од којих је најзаступљенији једро, симбол сталне пловидбе, али и тема за Вуласово непрекидно истраживање скулпторских могућности. Овај доминантан мотив уметник је претворио у  форму која се удаљила од подражавања из природе, али ипак задржала основну контуру и асоцијативно значење.

Све скулптуре из циклуса „Једра“ састоје се од фрагмената различитих облика или бројности на једној и другој страни од осе, али управо у тој различитости саставних елемената очигледна је снажна повезаност целине.

Мотив једреног напињања и опуштања које оставља утисак да бежи од своје окоснице, чврстог јарбола који све држи на окупу, присутно је на бројним Вуласовим делима. Чак и у оним скулптурама у којима се јарбол не види, попут ове у Аранђеловцу која је настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1967, делује као да је закриљен волуменом једра.

Локација →

Галерија

„Једра, градови, оргуље, портали … доживљаји су свијета из којег сам израстао, у којем сам детињом маштом грабио мора, чезнутљиво дотицао плаветнила, облијећући с птицама јарболе и звонике, где сам с помњом и усплахирена корака прелазио знојем натопљени праг старе конобе, упијајући њезину тамну свјежину и чађави мирис греда. Све што покушавам обухватити – свијет је садржаја у чијим се распонима креће радозналост; пуштам их у пловидбе једним могућим говором, у свијет облика“

Шиме Вулас

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј