„Круг живота“

Драго Тршар

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Круг живота“
Аутор: Драго Тршар (1927-)
Земља: СФРЈ/Словенија
Година: 1967.


Опус словеначког уметника Драга Тршара оцењује се као изванредан, пре свега због разноликости дела високе уметничке вредности.

Тршарову скулптуру „Манифестанти“ из 1957. године Музеј Гугенхајм из Њујорка сврстао је у дела за репрезентативну изложбу скулптура из целог света 1967. године. Тршаров идејни уметнички концепт подразумевао је „мноштво“ или „масовне композиције“, чије је полазиште било одступање од традиционалне представе људске фигуре. Она је временом била све стилизованија и водила до композиције фигура, прецизније „гомиле и масе“ које су временом постaјале све апстрактније.

Скулптура „Круг живота“, настала 1967. године на симпозијуму „Бели Венчац“, припада поменутом циклусу, али у делу се могу препознати два значењска слоја морфолошки уобличена препознатљивим елементима које користи Тршар. Један је  „мноштво“, а други непрекидно трајање/кретање у „кругу живота“. На перфорираној маси скулптуре су плитка поља у којима су видљиви само облици малих „глава“, уместо рељефних гомила карактеристичних за претходно настале радове.

Тршарово интересовање за „мноштво“ (тј. масу стилизованих фигура) и непрекидно трајање/кретање које подразумева смењивање живота и смрти, произвело је радове попут „Круга живота“.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј