„Торзо“

Драго Ђуровић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Торзо“
Аутор: Драго Ђуровић (1923-1986)
Земља: СФРЈ/Црна Гора
Година: 1977.


Црногорски вајар Драго Ђуровић припада првој генерацији образованих уметника после Другог светског рата. Његово интересовање кретало се између интимне и споменичке скулптуре.

Фигурација, а касније антропоморфне представе, остале су доминантне теме стваралачког рада Драга Ђуровића, док је његов опус оцењиван као хармонична синтеза традиције и модерног. Скуптура „Торзо“, настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1977, тематски се може приписати интимној скулптури уметничког опуса Драга Ђуровића. Концепција рада у виду фигуралне представе женског акта са полуцилиндром на глави типичан је пример уметникове лирске поетике. Иста скулптура под називом „Девојка са шеширом“, изведена у бронзи, чува се у Народном музеју Црне Горе на Цетињу.

Занимљиво је да је приликом велике временске непогоде у Аранђеловцу, почетком осамдесетих година прошлог века, скулптура „Торзо“ оштећена тако да је глава откинута од тела. Уметник је одлучио да се дело не рестаурира и да остане у новом облику, без интервенција, јер му се то решење чинило занимљивијим. „Нова“ скулптура је одговарала формираној лирској поетици Драга Ђуровића и у складу с тим потпуно се уклапала у парковски амбијент.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Девојка са шеширом
(извор: Народни музеј Црне Горе, Уметничка збирка)
Излет организован у Орашцу 1977, (с лева стоје: вајар Антон Краљић (1933), тадашњи секретар Смотре Слободан Недељковић, вајар Кенгиро Азума (1926-2016), вајар Драго Ђуровић (1924-1986), вајарка Каролин Ли (1932-2014); седе: новинар Драган Милисављевић, вајар Анте Мариновић и Гордан Флеш) (извор: приватна архива Слободана Недељковића)

„Настојао сам да се ослободим детаља и да третирам чисту форму, али онда не мислим на то да та упрошћеност форме не говори много и не дозвољава садржају да онемогући форму, па да она буде празна до упрошћености. Упрошћена форма омогућава човјеку који се бави овим послом да једноставно и људски каже многе садржаје…“

Драго Ђуровић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј