„Му“

Кенгиро Азума

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Му“
Аутор: Кенгиро Азума/Kengiro Azuma (1926-2016)
Земља: Јапан
Година: 1976.


Јапански вајар Кенгиро Азума студирао је вајрство у Токију, а убрзо након тога преселио се у Милано, где је у почетку био студент, а затим и асистент чувеног уметника Марина Маринија. Азума је у свом уметничком развоју прешао пут од фигуративне праксе ка апстрактнијем и аутентичнијем стилу.  

Под називом „Му“ настале су Азумине бројне скулптуре које говоре о зен будизму као личној филозофији уметника. „Му“ у зен будизму значи „ништа“ (нулто и бесконачно ништавило, одсуство, невидљиво), што подсећа на веровање да је универзум настао из ништавила.

У парку Буковичке бање Азума је формирао композицију у облику усправног каменог квадра под називом „Му“ у којој су геометријске линије супротстављене жутој и белој површини. Вертикална компонента има велику важност, а симболизује напетост према небу – бесконачном и универзалном. Облик скулптуре, кроз геометријску линеарност и робустне површине, симболизује грубост живота, док полукружни отвор на дну представља симбол савршенства и сунчеве топлоте. Обојене жуте и беле површине алудирају на светлост и радост живота, а тамне шупљине/рупе на површини скулптуре подсећају нас на његову непотпуност. Уједно, како поједини критичари наводе, у свакој вертикалној рупи је један од наших предака, којег можда никада нисмо знали, али који нам је оставио невидљиво наслеђе. Намера овог уметничког дела јесте да изазове смиреност и контемплацију, тј. симболизује мир и његов суживот са хаосом у нашем универзуму.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј