„Пар“

Лин Чедвик

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Пар“
Аутор: Лин Чедвик/Lynn Chadwick (1914-2003)
Земља: Велика Британија
Година: 1978.


Британски уметник Лин Чедвик сматра се мајстором модернистичке скулптуре који је највећа признања стекао још за живота. Врхунац његовог наглог успеха обележен је доделом Међународне награде за скулптуру на Венецијанском бијеналу 1956. године.

Чедвикове скулптуре се налазе у најзначајнијим уметничким колекцијама и у свим најпознатијим парковима скулптура широм света. Чињеница да је школован за архитектонског цртача значајно je утицала на развој његове скулптуре. Не правећи оштру поделу између фигурације и апстракције, сам уметник је истицао да је и за његове најапстрактније радове полазиште била људска фигура.

Чедвиково дело „Пар“, настало на симпозијуму „Бели Венчац“ 1978. године, готово је јединствен пример вајања овог мотива у камену, а не у металу. „Пар“ чине женска и мушка фигура „празних лица“ троугаоне, односно квадратне форме. Чедвик није дефинисао лица – увек их је остављао „празним“, а једном је рекао да „непостојање израза јесте израз“. Овако обезличене Чедвикове представе евоцирају сећање на „фигуре без лица“ са Маљевичевих слика. Његови „Парови“ симулирају покрет и остављају утисак „тела која журе напред“.

Локација →

Галерија

„Чини ми се да уметност мора бити манифестација неке виталне силе која долази из мрака, ухваћена маштом и преведена способношћу и вештином уметника… Без обзира на коначан облик, сила иза ње је недељива. Када филозофирамо о овој сили, губимо је из вида. Сам интелект је још увек сувише неспретан да би то схватио“.

Лин Чедвик

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј