„Путовање“

Корделија фон ден Штајнен

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Путовање“
Аутор: Корделија фон ден Штајнен/Cordelia von den Steinen (1941-)
Земља: Швајцарска
Година: 1974.


Швајцарска вајарка и академик Корделија фон ден Штајнен школовала се у родном Базелу, затим је у Брери у Милану учила код чувеног уметника Марина Маринија. Боравила је и радила у Риму и Паризу, а њена бројна дела постављена су у јавним просторима најзначајнијих градова Европе.

Кроз једноставан и непосредан уметнички језик, Корделија нас уводи у „позориште живота“ и бави се проблемима отуђености и некомуникације. Њена уметност није заснована искључиво на критици савременог друштва, већ потиче из дубоке љубави према једноставности свакодневног живота. У њеном раду заступљен је снажан реализам који  описује озбиљне проблеме савременог друштва, али и мистерију која нас окружује, проналазећи је у представама „загонетних бића“ које Корделија уводи у своју скулптуру. Њене најдраже теме су дом, путовања, мртве природе и наравно представе човека.

 Скулптура „Путовање“, настала 1974. на симпозијуму „Бели Венчац“, у складу је са Корделијиним вајарским рукописом и идејама из тог периода. Композиција је састављена од два блока који представљају локомотиву. Локомотивом управља машиновођа у дугом капуту који има главу лава и држи дете у крилу, што су неочекивани мотиви типични за стваралаштво Корделије фон ден Штајнен. У складу са њеном уметничком поетиком скулптура треба да укаже на непредивидивост путовања.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј