„Гибање у простору“

Еди Селми

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Гибање у простору“
Аутор: Еди Селми/Hedi Selmi (1934-1995)
Земља: Тунис
Година: 1973.


Туниски уметник Еди Селми сматра се пиониром модерне скулптуре у Тунису. Након школовања у главном граду, Селми је, као један од ретких туниских уметника,  провео четири године студија на Академији ликовних уметности у Паризу. Вративши се у родни град, уз активно уметничко стварање, бавио се и педагошким радом.

По стицању независности Туниса, Селмију је поверена улога званичног државног вајара у којој је остао у периоду од скоро три деценије, те су његова достигнућа данас саставни део туниског културног пејзажа: национални споменици, дела у јавном урбаном простору, али и дела која су саставни део ентеријера. Еди Селми је владао широким распоном естетских могућности које је користио у скулпторалном изражавању од фигурације за статуе званичних споменика, па до стилизованих форми апстрактног израза.

Апстрактна скулптура „Гибање у простору“, која се у галеријском формату чува у колекцији Народног музеја модерне и савремене уметности у Тунису, изведена је 1973. године у већим димензијама на симпозијуму „Бели Венчац“ и постављена у парковском простору Буковичке бање. Дело представља Селмијева модернистичка истраживања у контексту простора у којем су могуће промене и трансформације облика. Гибање у простору подразумева форму која  је „неухватљива“ и у којој није прецизно одређено где је празнина, где је пунина, јер гибање сугерише покрет и непрестане промене. У овом контексту простор парка је окружење, место које дозвољава промене и трансформације.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј