„Извор“

Бошко Кућански

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Извор“
Аутор: Бошко Кућански (1931-2016)
Земља: СФРЈ/Босна и Херцеговина
Година: 1975.


Академик Бошко Кућански, личност вишеструких талената, био је стоматолог, лекар, педагог, а склоност ка скулптури и сликарству добро га је позиционирала на уметничкој сцени Југославије и Босне и Херцеговине током друге половине 20. века.

Након ангажовања на изради споменичке скулптуре у јавном простору, Кућански се упустио у истраживања апстрактних форми. Скулптура „Извор“ настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1975, стилски се повезује са једним од његових најзначајнијих циклуса у коме је најпознатије дело „Стојте, галије царске“ израђено комбиновањем дрвета и канапа. „Извор“ у парку Буковичке бање, урађен у камену, садржи само два масивно срасла компактна елемента. Кућански је сматрао да свака скулптура носи у себи трагове индивидуалног напора вајара да кроз материју изрази емоције и уобличи своје истине о свету у коме живи. Уметнику је посебно била важна енергија форме скулптуре која се, по његовом мишљењу, преноси преко руку вајара приликом моделовања.

Стваралачки опус Бошка Кућанског сведочи о обликовним процесима у којима се уметник бавио истраживањем односа материје, облика и простора.

Локација →

Галерија

„Живот је сам по себи чудо над чудима, магнетична појава. Почива на различитостима. У њему има мјеста за свакога. Свако има своју музику и своју тишину и у сваком се овај свијет другачије одазива. Тако се овај свијет у мени одазвао на два плана.“

Бошко Кућански

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј