„Плод“

Јован Кратохвил

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Плод“
Аутор: Јован Кратохвил (1924-1998)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1969.


Јован Кратохвил је, делујући у оквирима модернизма, у првим истраживањима асоцијативне облике везивао за остатке или костуре живих бића, а касније за њихову супротност – настајање живота, за спору али снажну биолошку метаморфозу, плодове…

Скулптура „Плод“, настала 1969. године на симпозијуму „Бели Венчац“, припада Кратохвиловом репертоару затворених и сферичних форми. Уметник је имао привилегију да, захваљујући могућностима које је пружао Симпозијум, испита монуметалност вајарског уметничког дела.

Ликовни језик Јована Кратохвила уздржан је и лишен тежње за украшавањем. Уметник је сматрао да ниједан медијум изражавања није само по себи пасивно и неутрално средство помоћу кога се вајар апсолутно слободно и независно од њега изражава. Кратохвилов став је био да је материјал саучесник уметничке креације у односу на могућности и специфичности које поседује и да уметник, улазећи у душу медијума, као да више не ради по природи, или на основу подстицаја из природе, већ у сарадњи са њом.

Локација →

Галерија

„Изјавама уметника не треба поклањати пуно поверење. Боље је посматрати његово дело. Оно је ‘стрип-тиз’ његове душе и његових свесно-несвесних тежњи потеклих из праисконских нагона човека да ствара не само корисно, него и ‘лепо’. Знам да термин ‘лепо’ није у моди и да је готово избачен из терминологије при размишљању о уметности. Признајем, ја га не бих умео дефинисати, као што не умем рећи шта је заправо уметност“.

Јован Кратохвил

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј