„Јутро, подне, сутон, вече“

Петар Хаџи Бошков

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Јутро, подне, сутон, вече“
Аутор: Петар Хаџи Бошков (1928-2015)
Земља: СФРЈ/Македонија
Година: 1969.


Академик Петар Хаџи Бошков представља једну од најмаркантнијих личности македонскe вајарске сцене друге половине 20. века. Током дугог живота и активног стваралачког рада излагао је у свим значајним светским уметничким центрима.

Хаџи Бошков је један је од оснивача Академије ликовних уметности у Скопљу и почасни члан Северномакедонске академије наука и уметности. Делујући у оквирима модернизма у првим годинама стваралачког рада своја истраживања је темељио на важности односа форме и простора у скулптури. Истовремено, Хаџи Бошков се бавио експериментима који се односе на „савлађивање простора“ по којима је скулптура требало да постане саставни део једног амбијента.

Дело „Јутро, подне, сутон, вече“, настало на симпозијуму „Бели Венчац“ 1969. године, чине монументални вертикални облици постављени у одређеном ритму, тако да стварају „унутрашњи простор“ скулпторалне целине. Она представља непрестано трајање и непрекидно кретање што је постигнуто различитим позиционирањем кружних отвора на геометријским елементима који симболизују положаје Сунца у одређеном добу дана – јутро, подне, сутон и вече. Скулптуре су налик тотемима, предметима неког мистичног култа, чему посебно доприноси наглашен однос светлости и сенке.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Петар Хаџи Бошков, 1971.
(извор: каталог изложбе Петар Хаџи Бошков, Салон МСУБ, Београд 1971)
Скулптура Петра Хаџи Бошкова, 1971.
(извор: каталог изложбе Петар Хаџи Бошков, Салон МСУБ, Београд 1971)

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј