„Цвет“

Душан Џамоња

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Цвет“
Аутор: Душан Џамоња (1928-2009)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1970.


Душан Џамоња спада у ред најпознатијих југословенских скулптора чија се дела налазе у свим значајним светским уметничким колекцијама.

Џамоња, кога је ликовна критика називала „Хенријем Муром Балкана“, успео је да, као врло млад уметник, изгради аутентичан ликовни израз и створи уметнички опус који представља највиши успон модернизма на овим просторима. Окрећући се тада актуелној апстракцији, скулптуру је посматрао као волумен у простору, а не као подражавање. Џамоња је користио разнородне материјале и био дубоко свестан да његова идеја бира материјал колико и материјал идеју, одговарајућу технику и обраду.

Скулптура „Цвет“, настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1970. године, у узајамној је повезаности са природом у којој се налази, својом формом, концептуалношћу и богатством емоционалног, преноси духовну енергију на „другог“ – посматрача коме је и намењена. У ритмовима смена пуних и празних облика наговештена је напрегнутост, а у прецизно обрађеном материјалу емитују се склад, сразмера и пуноћа. Парк Буковичке бање као простор који није лишен прошлости и уметничке вредности, одличан је „саговорник“ Џамоњине скулптуре.   

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама


Из некадашњих медија

„Уметност је магија.“

Душан Џамоња

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј