„Огледало времена“

Радош Антонијевић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Огледало времена“
Аутор: Радош Антонијевић (1969-)
Земља: Република Србија
Година: 2013.


Досадашња уметничка пракса Радоша Антонијевића обухвата радове слојевитог значења и комплексних наратива. Они су одраз уметниковог личног односа према актуелним темама савременог тренутка.

Скулптура „Огледало времена“, настала на Симпозијуму „Бели Венчац“ 2013. године, дело је вишеслојног значења чије је основно полазиште рефлексија на један уметников тренутак из младости – прослава матурске вечери у хотелу „Старо здање“ давне 1988. године. У тежњи да реферира на „класичну скулптуру“, Антонијевић се опредељује за стару технику клесања, затим израду скулптуре из једног комада камена са циљем достојног представљања себе као „вајара“. У потрази за објектом који би био, по уметниковом мишљењу, довољно „савремен“ и у директној вези са сећањем и пролазноћу Радош Антонијевић бира тоалетни сточић „који стоји у некој тишини спаваћих, хотелских, бањских соба“. Неизоставан детаљ овог дела јесте алузија на шминкање која је употпунила уметников концепт у коме је основна тема пролазност – духовна и материјална. Огледало је у основном значењу симбол огледања, али подразумева границу између личног и јавног простора, између данашње уметности и прошле, између уметника Радоша Антонијевића и других великана који су своја дела оставили у парковском простору Буковичке бање.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Радош Антонијевић у атељеу Смотре уметности Мермер и звуци приликом израде скулптуре Огледало времена, Аранђеловац, 2013.
(извор: приватна архива Радоша Антонијевића)
Скица за скулптуру Огледало времена (извор: приватна архива Радоша Антонијевића)
Детаљ са скице за скулптуру Огледало времена (извор: приватна архива Радоша Антонијевића)

Видео

„Причање приче, или саопштавање неких ставова тродимензионалним облицима, то је за мене скулптура“.

Радош Антонијевић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј