„Чувар светла“

Душан Петровић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Чувар светла“
Аутор: Душан Петровић (1962-)
Земља: Република Србија
Година: 2012.


Тежиште уметничког рада Душана Петровића засновано је на преиспитивању „чистих“ вредности материјала, форме и простора. Посебно је наглашен успостављен однос између карактера материјала и личног наратива уметника.

Приликом израде скулптуре „Чувар светла“ на симпозијуму „Бели Венчац“ 2012. године уметник је, такође, основно полазиште пронашао у материјалу и његовим специфичностима. Дело подразумева интервенцију у простору која мења и гради значење скулптуре под утицајем светлости. Чине је два идентична блока постављена један на други ротацијом и окретањем, чиме је формиран унутрашњи простор у који пролази светло. Уметникова преокупација „игром светла“ подразумева експериментални процес као покушај да се светло „зароби“ унутар скулптуре.

Постављена у смеру исток-запад, у односу на излазак и залазак Сунца, једна страна скулптуре је осветљена приликом изласка Сунца, а друга у тренутку заласка. Међутим, кроз формирани отвор светло увек продире и на другу страну која је у сенци. Ова „активна“ скулптура конципирана је у зависности од места, сенке и светла које је примарни чинилац скулптуре и у односу на кога се успостављају различита значења уметничког дела, пре свега, симболичка.

Локација →

Галерија


Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Скица за скулптуру „Чувар светла“
Душан Петровић (извор: приватна архива Душана Петровића)
Душан Петровић (извор: приватна архива Душана Петровића)

Видео

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј