„88%“

Тобиас Путрих

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „88%“
Аутор: Тобиас Путрих/Tobias Putrih (1972-)
Земља: Словенија
Година: 2011.


Словеначки уметник Тобиас Путрих познат је по својим архитектонским и скулптуралним инсталацијама. Он испитује неухватљиву природу пројектовања и изградње функционалних, као и апстрактних објеката и простора. Изузетно добро позициониран на светској уметничкој сцени Путрих своје радове назива постконцептуалним. У његовом стваралаштву пожељна је и очекивана интеракција са посетиоцима.  

Тобиас Путрих је студирао физику што му је помогло да примењује и научне методе у планирању и извођењу својих дела. Позван на симпозијум „Бели Венчац“ 2011. године нашао се пред великим изазовом, јер камен није материјал у коме се Путрих изражава. Између осталог, међу темама које га интересују јесу и реминисценсције на Титову Југославију, враћање на идеализована сећања и утопијску ситуацију овог политичког простора. С тим у вези, како наводи, приликом прве посете Аранђеловцу замислио је да изради реплику Титовог надгробног споменика (од камена) из Куће цвећа. Према Путриху, идеја је била врло једноставна – да се камен постави вертикално, без икакавих ознака, негде у парку. Показало се да је немогуће исећи камен потребних димензија, тако да је блок исечен на 88% оригиналних мера што је одредило и назив рада.

Оно што уметник назива „пука случајност“ са којом повезује цео концепт дела јесте то да је он рођен 25. маја 1972. године на Титов 80. рођендан, а да је Тито умро у својој 88. години када је Путриху било 8.  Својим „квази научним“ приступом којим прилично асоцијативно и субјективно повезује датуме и бројке Титовог и свог живота, не нуди неко ново тумачење познатог историјско-политичког наратива, већ потпуно неочекивано, са видљивом примесом ироније, показује како све (а то укључује симболе једне нестале државе) може постати предмет уметникове креативне акције.

Локација →

Галерија

„Моје уметничко дело и пракса баве се интерпретацијом историјских, а у многим случајевима напуштених или заборављених облика…“

Тобиас Путрих

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј