„Свиња са прасићима“

Никола Вукосављевић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Свиња са прасићима“
Аутор: Никола Вукосављевић (1946-)
Земља: Република Србија
Година: 2010.


Никола Вукосављевић је почев од седамдесетих година прошлог века присутан у континуитету на југословенској и српској вајарској сцени као уметник особене индивидуалности и посебног ликовног израза.

Вукосављевић спада међу оне скулпторе који у периоду формирања нису прихватали тада владајућу тенденцију апстрактног начина изражавања. То није одговарало његовом сензибилитету и ставовима по којима је суштина уметничког рада подразумевала реферирање на предметни свет. Уметник је створио опус у коме нема асоцијативних садржаја и који се претежно ослања на реалистичку традицију. Део стваралаштва настаје у оквирима  модернизма, али где се не афирмише природа материјала, већ његова обрада.

Од пресудног значаја за богати опус на основу кога је оцењен као највећи анималиста на овим просторима јесте уметниково одрастање у близини зоолошког врта у Београду. Разноврсност животињског света посебно је утицала на њега и омогућила стварање читавог једног универзумa особене анималне лепоте. Скулптура „Свиња са прасићима“ настала је на Симпозијуму „Бели Венчац“ 2010. године. Овој теми Вукосављевић је био наклоњен деценијама у назад. Свиња са прасићима, у тренутку док мајка храни младе, за уметника представља најузвишенији призор обиља и плодности. Ова представа је уметникова ода материнству које је, по његовом личном убеђењу, највећи симбол благостања.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Никола Вукосављевић, 2011 (извор: приватна архива Николе Вукосављевића)

Видео

„Веома радо помињем линију: Роден, Бурдел, Сретен Стојановић, Никола Кока Јанковић. Осећам се као наредна перла у низу.“

Никола Вукосављевић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј