„Станиште сенке“

Коста Богдановић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Станиште сенке“
Аутор: Коста Богдановић (1930-2012)
Земља: Република Србија
Година: 2012.


Коста Богдановић је уметничка личност широког спектра деловања, посебно у областима вајарства, историје и теорије уметности.

Скулптура „Станиште сенке“, настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 2012. године, представља уметниково последње дело које је синтеза његових дугогодишњих истраживања. Идеја којом је Богдановић био посебно заокупљен јесте свет сенке и трагање за њеним смислом. Покушајем превођења дводимензионалне површине у тродимензионалну, где пресудну улогу има сенка која ствара утисак угаоних преламања, постигнут је ефекат рељефних партија на монументалној скулптури. Уметник постиже суптилне односе осветљених и осенчених места, што је налик поступку у византијској уметности на коју је Богдановић у свом стваралачком раду већим делом реферирао. У његовом раду све има симболичку, духовну и метафизичку вредност.

Место где је скулптура постављена, по избору уметника, доприноси контексту њеног сагледавања и свеукупном утиску. Смештањем у простор са обиљем природних сенки (под зеленим крошњама) на скулптури се остварују непрекидне промене што проширује њена значењска читања.

Локација →

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј