„Континуитет и трансформација“

Енрико Коти

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Континуитет и трансформација“
Аутор: Енрико Коти/Enrico Cotti (1941-1996)
Земља: Италија
Година: 1986.


Италијански уметник Енрико Коти, сликар вајар и песник, претежно је био самоук у свом стваралачком раду. Школовао се за стручњака у машинској индустрији, али  љубав  према уметности била је присутна још од детињства. Током шездесетих година боравио је у Милану и Риму, а у лето 1965. упознао је Жана Арпа који га је као младог уметника позвао у Париз. Свако његово вајарско дело потиче из дубоких медитација о природи и кретању Земље и камена који она садржи. Коти је сматрао да је мермер неуништива форма и своја размишљања претежно изражавао у овом материјалу.

За скулптуру „Континуитет и трансформација“, која је настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1986. године, постоји сачувана макета под називом „Алхемија“. Скулптура се састоји од три седеће људске фигуре које су истовремено сличне и различите (по полу и животној доби – мушкарац, жена, дете). Вешто негирајући монументалност и тежину материјала Енрико Коти ствара усковитлане форме које својом динамиком трансформишу статичност седећег положаја. Размишљајући о континуитету и трансформацији, уметник овде подједнако мисли и на живот и на уметност. Он указује на алхемију људског постојања у својој општости и појединачности, али и на ону уметничку која снагом идеје обликује камен и мења његова својства, истовремено алудирајући на пионире футуризма.

Локација →

Галерија

„ […] Човек, кроз свој рад, своју уметност, свој начин живота има дужност да да форму хаосу […] и свако мора да пронађе своје место које ће га довести до тога да открије главне линије свог стваралаштва[…].“

Енрико Коти

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј