„Ника“

Александар Бурганов

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Ника“
Аутор: Александар Николајевич Бурганов (1935-)
Земља: СССР
Година: 1981.


Руски уметник Александар Николајевич Бурганов, члан Руске академије уметности, бавио се претежно монументалном скулптуром. Познат на међународној уметничкој сцени дао је огроман допринос развоју националне школе монументалне скулптуре. Његова  дела се налазе у највећим градовима Русије, а аутор је и првог руског споменика у Вашингтону, као и парковских скулптура у Немачкој, Француској, Белгији, Данској…

Александар Бурганов се није бавио питањем друштвено-пропагандне функције уметности, већ је уметност посматрао као повратак индивидуализму. Рад овог уметника оцењен је као стваралаштво магичног реализма, а најчешћи мотиви били су стубови са канелурама, лепршави набори, расцветала стабла и кутије. Често су део његових радова били и женски портрети лишени психолошких садржаја.

У парку Буковичке бање налази се скулптура под називом „Ника“ коју је Бурганов израдио 1981. године. Скулптуру чини уметникова омиљена форма – стуб са канелурама, који носи сложено компоновани капител. Са десне стране је стилизована птица, а са леве драперија која лепрша симболизујући слободу и мистерију. У његовим радовима она није предства тканине, већ слика сила које је покрећу. На врху капитела налазила се женска глава која данас недостаје, а између две абакусне плоче је ваљкаста форма са благим алузијама на људски торзо.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј