„Језгро облика VI“

Олга Јанчић

О скулптури

Audio: Olga Starčević

Назив: „Језгро облика VI
Аутор: Олга Јанчић (1929-2012)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1972.


Олга Јанчић припада групи најутицајнијих послератних стваралаца који су у српску и југословенску скулптуру друге половине 20. века унели дах радикалних промена укључујући је у зрели европски модернизам. Након студија учила је у радионици Томе Росандића и била у прилици да, као стипендиста, 1960. посети атељеа познатих енглеских вајара од којих је највећи утисак на њу оставио Хенри Мур.

У првим скулптурама Олга Јанчић је тражила пут ка чистом, поједностављеном облику враћајући се основној, а заборављеној архетипској форми – симболу. Уметничко дело „Језгро облика VI“, настало на симпозијуму „Бели Венчац“ 1972. године, оцењено је као дело највиших уметничких домета у Јанчићкином опусу. Скулптура има изглед пластичне розете у чијем је центру сфера-плод, језгро у језгру, а око њега, у криволинијским ритмовима, сударају се површине  светлости и сенке.

Временом, Јанчићка је прелазила са затворене форме на облик који пулсира, који нас увлачи у себе, у дејства његове унутрашњости. Једно од признања које је Олга Јанчић посебно истицала јесте то што је Херберт Рид уврстио њено стваралаштво у своју „Историју модерне скулптуре“ из 1964. године.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Олга Јанчић, 1964. (извор: каталог изложбе Олга Јанчић, Салон МГ, 1964)

Обично се каже да је камен хладан материјал. Ја га не доживљавам тако. Напротив, чини ми се да прозирност и топлина коже, мекоћа ткива могу да се постигну више у камену но у бронзи, која по мени производи тај хладан утисак. Потврду за то налазим и у хеленској уметности. Камен је врло озбиљна дисциплина. Његову постојаност и чврстину врло сам поштовала и у њему изводила форме, чијој пуноћи и миру је допринела солидност и постојаност камена.“

Олга Јанчић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј