„Цвет“

Антонио Парадизо

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Цвет“
Аутор: Антонио Парадизо/Antonio Paradiso (1936-)
Земља: Италија
Година: 1972.


Италијански уметник Антонио Парадизо завршио је Академију Брера у Милану као ученик Марина Маринија. Посебно је био заинтересован за антропологију и палеонтологију, те је црпео инспирацију из антрополошких истраживања о коренима човекових предака. Скулптуром се бавио на начин којим се не инсистира на уметничкој интервенцији, већ на сопственој вредности материјала.

Антонио Парадизо је говорио да скулптура која највише интригира јесте она која не приповеда, већ остаје затворена кријући тајне. Сматрао је да је вајање помогло човеков ментални развој пре милион година и да је прва скулптура обликована од камена као оруђе – предмет намењен за одбрану и напад – што је и издвојило камен као материјал, који је започео историју човечанства и уметности.

Парадизо је био инспирисан цвећем, али на посебан начин – истицао је да цвет може да се упореди са скулптуром која ствара облике, простор, метафоре. Наводио је своје искуство како је у пустињи видео нежну биљку, која се бори да преживи. Имала је и мали цвет, и заједно са њим стварала је нови живот. У том контексту настају његове скулптуре под називом „Цвет“ попут ове у парку Буковичке бање сачињене од кугле у средишњем делу и бочних полулоптастих елемената. Саставни део ових скулптура је метални ланац.

Локација →

Галерија

„Постоји пролеће које рађа цвеће. Свуда цветају поља. Видео сам малу биљку усред пустиње, између живота и смрти, и она је створила мали цвет, а са цветом почетак стварања новог бића. Можда се скулптура која ствара облик, простор, метафоре, питања, енигме може упоредити са цветом.“

Антонио Парадизо

Из архива

Из некадашњих медија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј