„Далила“

Марсел Гугујану

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Далила“
Аутор: Марсел Гугујану/Marcel Guguianu (1922-2012)
Земља: Румунија
Година: 1972.


У уметничком формирању и стваралачком раду на румунског уметника Марсела Гугујануа снажан утицај оставили су Бранкуши, Ђакомети и Мур. Веран фигурацији уметник је сматрао да је „представа људског тела, које је тако хармонично и добро избалансирано по природи, остало најцењенији савезник уметности, упркос офанзиви апстрактних форми“.

Делујући у модернистичким оквирима Гугујану је у процесу скулпторског рада велику пажњу посвећивао форми и материјалу. Једна од његових омиљених тема била је жена као оличење лепоте и сензуалности. Скулптура „Далила“, настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1972, припада уметниковом препознатљивом опусу и спада у доминантне теме везане за мистерију женствености и љубави.

Приликом моделовања Гугујану је избегавао угаоне, тврде, оштре равни и фаворизовао вијугаве линије, уједначене, непрекидне, глатке површине по којима клизи светлост. Иако у себи чувају топлину и идеју интимности, та дела су захтевала велике, прозрачне амбијенте, а њихова улога подразумевала је оплемењивање јавног простора.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Марсел Гугујану, 1972.

Марсел Гугујану, Александар Ђоновић и вајар D’ Déé из Париза, 1972.
(извор: сачувана архива предузећа „Венчац“, компанија „Omya Venčac“) 
Лево: Марсел Гугујану и Слободан Недељковић, десно: Марсел Гугујану, 1998.
(извор: приватна архива Слободана Недељковића)

Из некадашњих медија

Ми, уметници, размишљамо о лепоти, а размишљајући о њој улепшавамо свет.“

Марсел Гугујану

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј