„Медаљон“

Војин Бакић

О скулптури

Audio: Olga Starčević

Назив: „Медаљон“
Аутор: Војин Бакић (1915-1992)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1971.


Војин Бакић је један од најзначајнијих представника модернистичке скулптуре 20. века не само на југословенском простору, већ и на светској уметничкој сцени.

Његово плодоносно стваралаштво обележено је непрекидним истраживањима која се односе на испитивање форме и могућности материјала. Почетком шездесетих година прошлог века Бакић је постао водећи представник апстрактног израза у југословенској скулптури. Тада почиње да ради у савременим материјалима, а површину дели на конкавно-конвексне кружне форме, па скулптура на тај начин одражава игру пунине и празнине, позитива и негатива, волумена и простора.

Скулптура „Медаљон“ настала је на симпозијуму „Бели Венчац“ 1971. године. Тумачећи ово дело Бакић је говорио да је оно синтеза његових металних конкавно-конвексних светлосних облика и ранијих радова названих „Разлистале форме“. Мермерна скулптура у парку Буковичке бање, израђена у модернистичком духу, на најбољи начин истиче посебност материјала и однос скулптуре и простора, што је уметнику било необично важно. 

Локација →

Галерија

Видео

Једини прави развојни пут је у процесу рада. Не вјерујем у ону теорију да је умјетник богом дана личност. Увијек се осјећам помало глупав. Човјек има некакву идеју, неку слутњу; то је један мали, понекад врло узбудљив тренутак, слутња нечега… Када покушате реализирати, видите да сте немоћни, да вам недостаје стотину елемената. И онда почнете пипати, као дијете трчати за тиме, док негдје то не уловите, ако имате сапе, да издржите ту трку, трку за неухватљивим…“.

Војин Бакић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј