Фортуна Маркет и Шумадија Гранит улажу у пројекат конзервације и рестаурације скулптура „Сфинге“ и „Лава“

Компаније Фортуна Маркет и Шумадија Гранит у сарадњи са Народним музејом у Аранђеловцу учествују у пројекту конзерваторско-рестаураторских радова на најстаријим скулптурама у парку Буковичке бање – „Сфинга“, Ивана Мештровића из 1934. године и „Лав“, Петера Гиндерта, за коју се претпоставља да је настала око 1916. године.

Народни музеј у Аранђеловцу је од 2020. године преузео бригу и старање над Збирком скулптура у парку Буковичке бање и од тада конзервира и рестаурира ово драгоцено културно наслеђе кроз пројекат „Траг у камену“ који финансира надлежно Министарство.

У последње две године конзервирано је и рестаурирано 11 скулптура и извршене су стабилизације 2 скулптуре. Тај процес иде споро, у складу са средствима која се додељују на годишњем нивоу, али темељно и посвећено. Скулптуре су, према оцени стручњака, у јако лошем стању.

Конзерваторско-рестаураторске послове обавља стручни тим на челу са доцентом Мином Јовић, са Одсека конзервације и рестаурације Факултета примењених уметности из Београда.

„Изузетно нам је драго што су Компаније Фортуна Маркет и Шумадија Гранит препознале значај овог пројекта за културу и историју нашег града и одвојиле значајна средства како би, поред постојећег плана Музеја за реконструкцију скулптура, биле конзервиране и реконструисане две најстарије, а можда и најпознатије скулптуре – Сфинга на Шареној капији и Лав код Павиљона Књаз Милош (Бивета)“ – изјавио је поводом почетка рада пројекта, који је планиран за 7. септембар 2022. Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу.

На питање који су мотиви да учествују у овом пројекту, директор компаније Шумадија Гранит, Стеван Вулићевић рекао је:

“Свесни смо значаја и вредности скулптура у парку Буковичке бање како за културни живот града, тако и за историју уметности у Аранђеловцу. Како је камен и његово обликовање део наше делатности, и у блиској смо вези са уметницима и делима од камена, природно је да смо желели да помогнемо на овај начин, у реконструкцији ове две врло значајне скулптуре у парку Буковичке бање.”

Катарина Алексић, комерцијални директор Фортуна Маркета, изразила је задовољство поводом почетка реализације пројекта, и у разговору за Види Арандјеловац изјавила:

„Фортуна Маркети су неодвојиви део Аранђеловца већ више деценија, па је и његово културно-историјско наслеђе важан део наше културе и онога што Фортуна јесте. Кроз финансијску подршку за пројекат рестаурације и конзервације скулптура „Сфинге“ и „Лава“ у парку Буковичке бање, као компанија која дубоко осећа одговорност да доприноси друштву и заједници у којој послује, снажно подржавамо очување културе и богате историје Аранђеловца.“

На овај начин, заједничким снагама приватног и јавног сектора сачуваће се и обновити важни културни симболи Аранђеловца.