„Обелиск I“ и „Обелиск II“

Раја Николић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Обелиск I и „ Обелиск II“
Аутор: Раја Николић (1929-2020)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1960. и 1966.


Раја Николић се сматра једним од зачетника модернистичке скулптуре и савремене уметничке керамике у Аранђеловцу. Пре оснивања Симпозијума „Бели Венчац“ уметник је био ангажован да у предузећу „Венчац“ 1960. године исклеше скулптуру у мермеру. Тада је настао рад „Обелиск I“ који је прва модернистичка скулптура постављена у парку Буковичке бање, испред хотела „Шумадија“. Након тога, уметник је учествовао на првом сазиву Симпозијума „Бели Венчац“ 1966, а тада израђена скулптура „Обелиск II“ постављена је у близини улаза у парк Буковичке бање.

Николићево полазиште била је форма обелиска који има соларну, космичку, метафизичку и симболику маркера простора. Обелиск, древни симбол давних људских заједница, заступљен је и у нашој култури где има јак фунерарни карактер и улогу споменичког обележја. Спајајући те две функције Николић је створио модернистичку скулптуру, али бавећи се моделовањем овог симбола, пре свега, на морфолошком нивоу.

На скулптури „Обелиск I“ заступљене су геометријске апликације које разуђују монолитност облика у одређеним ритмовима, док је „Обелиск II“ боље структуриран, наглашено супротстављених робустних и глатких површина. На овом делу сегментиране површине доносе благу антропоморфну асоцијацију (на женску фигуру).

Локација Обелиска I

Локација Обелиска II

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Раја Николић (извор: приватна архива породице Николић)

Из некадашњих медија

Додатно

Раја Николић пре шест деценија поставио прву скулптуру у парку Буковичке бање – Чланак на порталу еСтварност: https://www.stvarnost.rs/kultura/raja-nikolic-pre-sest-decenija-postavio-prvu-skulpturu-u-parku-bukovicke-banje

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј