„Сфинга“

Иван Мештровић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Сфинга“
Аутор: Иван Мештровић (1883–1962)
Земља: Краљевина Југославија
Година: 1934.


Скулптура „Сфинга“ рад је чувеног југословенског вајара Ивана Мештровића. Краљ Александар Карађорђевић је мермерну скулптуру „Сфинге“ поручио крајем 1933. године за Бели Двор у Београду. Представа митског бића с телом лавице, главом жене и крилима орла била је израђена од мермера порученог из Грчке. „Сфинга“ је завршена крајем 1934. године, а почетком 1935. транспортована на Бели двор.

Током Другог светског рата скулптура је била оштећена, а затим замењена одливом у бронзи 1957, који се и данас налази на истом месту у дворском комплексу. Претпоставља се да је мермерна скулптура након тога послата на репарацију у радионицу Венчачког мајдана поред Аранђеловца, а 1975. постављена је на улазу у парк Буковичке бање где се и данас налази.

Мештровић се често служио мотивом сфинге у визуализацијама југословенске идеје, па се у његовом опусу она среће на Видовданском храму и Римском павиљону Краљевине Србије.

Осим познатих значења које сфинга има њеним постављењем на улазу у јавни парковски простор она добија још једно симболичко значење – „чувара врата“ простора посвећеног уметности.

Локација →

Галерија

Из архива

“Сфинга“ (извор: Војни музеј, PB-93)

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј