„Шкољка“

Ото Лого

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Стерчевић

Назив: „Шкољка“
Аутор: Ото Лого (1931-2016)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1966.


Ото Лого је један од најзначајнијих представника модернизма у послератној југословенској и српској вајарској уметности. У његовом богатом и разноврсном опусу препознају се различите фазе, од асоцијативних облика органског садржаја према његовим постепеним тежњама ка симболичком пластичком свету геометријске структуре.

Скулптура „Шкољка“ настала је на првом сазиву симпозијума „Бели Венчац“ 1966. године. Ово дело припада посебној фази уметниковог вајарског опуса у којој сазрева модернистичка идеја о прочишћавању скулптуре. Лого ликовно уобличава супротне елементе: меко-тврдо, обло-равно, удубљено-испупчено, кроз различите мотиве. Један од таквих је и шкољка. „Ја сам је отворио да бих показао њену меку унутрашњост која се по форми супротставља  чистим али тврдим спољашњим облицима“, говорио је Лого у вајарској радионици на Венчацу.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

„Осећање за масу и њену унутрашњу напетост, смисао да се простор реши тако што ће се увести у скулптуру као фактор моделације, и најзад уочена вредност материјала говоре да је Лого обдарени вајар који уме занатски вешто и уметнички осетљиво да реализује пластичне елeменте и да у њиховим односима пронађе и истакне драмски потенцијал“.

Лазар Трифуновић о стваралаштву Ота Лога

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј