„Рађање“

Франце Ротар

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Рађање“
Аутор: Франце Ротар/France Rotar (1933-2001)
Земља: СФРЈ/Словенија
Година: 1973.


Након свршене Академије ликовних уметности на којој је студирао вајарство, словеначки уметник Франце Ротар се усавршавао у уметничким ливницама у Верони и Паризу, а боравио је на стручним путовањима у Енглеској, Италији и Немачкој. Осим уметничке развијао је и педагошку каријеру, па је био и професор вајарства на Академији ликовних уметности у Љубљани.

Франце Ротар се сматра једним од најпрепознатљивијих представника словеначке скулптуре који је своје инспирације црпео из природе. Бавио се истраживањима отворених/напуклих сферних облика са језгром, сматрајући да је кугла најпотпуније геометријско тело и форма која егзистира „сама по себи“. Већина његових скулптура реализована је у бронзи, a мањи број у камену. Једна од таквих је и скулптура „Рађање“, изведена 1973. у белом венчачком мермеру и постављена у парку Буковичке бање. Кугла је за уметника била драгоцени, али растрзани свет савременог. У овим уметничким делима он исказује основни оптимистички принцип да живот иде даље, јер сваку вајарску интервенцију прати ново рођење. Основна идеја јесте враћање првобитном, суштинском, трајном у времену обезвређења.

Галерија

„Тензије које тињају унутар започетих сфера требало би да буду побуна против углађених конвенција и догми које свако на свој начин руши […].“

Франце Ротар

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј