„Само вас посматрам“

Славко Живановић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Само вас посматрам“
Аутор: Славко Живановић (1961-)
Земља: Република Србија
Година: 2011.


Славко Живановић је своје експерименте у скулпторској пракси заснивао на истраживањима могућности различитих материјала што му је пружило изванредно искуство у њиховој обради и комбиновању.

Скулптура „Само вас посматрам“, настала на Симпозијуму „Бели Венчац“ 2011, према оцени уметника може се сврстати у одређени вид фигурације. Овај рад је реакција на цивилизацијски тренутак у коме уметник ствара, то је рефлексија на глобалну светску ситуацију која уједно преноси и један вид уметниковог негодовања. Он сматра да суштина скулптуре јесте њена форма, а да су остали значајни елементи материјал и простор у који је постављена.

Ауторова замисао да рад „Само вас посматрам“ буде подигнут на постамент од буковичког гранита у виду цепаног блока висине од око 2 метра, садржи његово не строго промишљено, већ интуитивно аплицирање уметничког концепта. Такво решење се не доводи у везу са естетским унапређењем вајарског дела, већ обогаћивањем његовог значења. Постављање скулптуре на ту висину и на тачно одређено место у парку Буковичке бање подразумева укључивање посматрача у читање симболичког садржаја уметничког дела. На тај начин ангажован је и простор око скулптуре чему доприносе сензације из природе – померање лишћа, ветар, сунчеви зраци који пролазе кроз отворе на скулптури која се гледа одозго.

Локација →

Галерија

„Својом скулптуром нудим могућност постављања питања, не дајем одговоре јер их и сам не знам. Покушавам то да учиним савременим, али ликовно читљивим скулпторским језиком, провоцирајући посматрача, а пре свега себе, да осећања и подсвесно (а можда само скривено свесно) извуче у сферу свести.“

Славко Живановић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј