„Између нас“

Ричард Дикон

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Између нас“
Аутор: Ричард Дикон/Richard Deacon (1949-)
Земља: Велика Британија
Година: 2013.


Британски уметник Ричард Дикон један је од најзначајнијих савремених уметника чија се дела налазе у свим најпознатијим јавним и парковским просторима  широм света.

Скулптуру „Између нас“ Дикон је извео на симпозијуму „Бели Венчац“ 2013. и она се налази у парку Буковичке бање. Ово дело се састоји од три блока венчачког белог мермера који окружују један масивни блок црвеног гранита донетог из Африке у Аранђеловац. Дикон је на овај начин објашњавао своју идеју: „У зависности од тога одакле гледате скулптуру у неком тренутку, чини се да три бела мермерна блока окружују тамни, али док се крећете (око скулптуре) чини се да је тамни блок споља. Површина је напола полирана, док су на другој половини комадићи поломљени, робустно обрађени, тако да постоји разговор између полиране и храпаве површине“.

Дикона је интересовала оваква техника сечења камених блокова и слагања у тако осмишљене конфигурације. Коришћење две различите врсте камена и њихово слагање у један комад за њега је, такође, било изузетно примамљиво. Резултат тога је уметничко дело у коме мермер и гранит „падају у загрљај, као и у раздвојеност“.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј