„Присутност“

Мира Јуришић Крковић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Присутност“
Аутор: Мира Јуришић Крковић (1928-1998)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1966.


Мира Јуришић у детињству није била поштеђена суморних слика ратних страдања које су се дубоко урезале у њено сећање. Познато је вајаркино снажно уметничко одређење против нељудског, рушилачког и злоћудног, као и носталгија за лепотом, складом и миром.

Дело ове уметнице није апстрактно, већ припада свету својеврсне асоцијативне форме, на граници појавног, између видљивог и оног што се наслућује. Мира Јуришић се у оквирима модернизма бавила истраживањима унутрашње садржине уметничког дела.

О остварењу „Присутност“, насталом на симпозијум „Бели Венчац“ 1966, у вајарској радионици уметница је говорила: „Моја скулптура зваће се ‘Присутност’. Она неће бити ни реалистична ни апстрактна, већ асоцијативна. Та фигура са трагичним обележјима саопштаваће да се догодила нека несрећа, да се нешто страшно десило са човеком. Ја овде заиста представљам изузетак по томе што својој скулптури дајем такав смисао и то ми је помало непријатно. Замолићу зато организаторе Симпозијума да „Присутност“ поставе негде у прикрајку, на неком скровитом месту парка“. Ауторкина жеља је испуњена. 

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј