„Материнство“

Ангелина Донка Гаталица

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Материнство“
Аутор: Ангелина Донка Гаталица (1924-2001)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1966.


Ангелина Гаталица је уметница специфичне лирске поетике која није следила актуелна кретања у вајарству током седме деценије 20. века и није трагала за апстрактном формом, већ је свој израз испољила кроз прочишћену и стилизовану фигурацију.

Користећи појавни свет као полазиште, Гаталица је приказивала фигуре, портрете, животињe…, инсистирајући на емоцијама (материнство, љубав према животињама, патриотизам) чиме је постигнут интимни карактер скулптуре.

Дело „Материнство“, настало на симпозијуму „Бели Венчац“ 1966. године, и поред фине спољашње обраде камена, зрачи снагом свог унутрашњег набоја, па је евидентно да су нежност и чврстина у потпуном складу. Занимљиво је да је у вајарској радионици на Венчацу 1966. о Гаталичиној скулптури говорио један млади радник из рудника. Његове импресије су „да је њен поглед племенит и да у целом њеном ставу има љупкости“. 

Локација →

Галерија


Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Ангелина Гаталица
(извор: документација Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајко Мамузић)

Из некадашњих медија

„Својом скулптуром желим да људима приближим природу, да им вратим мало топлине, нежности, па ако хоћете и сете, трагом за суштином ствари, за лепотом, постављам питања и себи и другима и трудим се да својим делом дам на њих одговор“.

Ангелина Гаталица

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј