„Клавир“

Златко Златић

''Клавир'', 1983, Александар Ђоновић са мајстором ангажованим за постављање скулптуре

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Клавир“
Аутор: Златко Златић (1933-2019)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1983.


Хрватски уметник Златко Златић студирао je вајaрство на Академији ликовних уметности у Загребу код професора Вање Радуша. Познат je по својим анималистичким решењима, а његови прикази животиња су прочишћени, сведени на облик типичан за ту врсту, попут контуре, силуете у простору, или знака. Животињске представе су често приказиване и као умножене целине.

Скулптура „Клавир“ у парку Буковчке бање је асоцијативна представа седеће фигуре пијанисте за клавиром. Фигура је сведена на геометријску прочишћену форму пијанисте сједињеног са столицом. У складу је са Златићевим циклусима појединачних фигура које симболишу отуђеност, „залеђеност“ и усамљеност у свету који је човек сам створио. По уметниковом схватању, људи постају избеглице у том истом свету. Део те атмосфере осећа се и у његовом делу „Клавир“ у коме је пијаниста лишен индивидуалности (фигура данас недостаје). Тај утисак појачава празан плато испред Старог здања где је сваке године озваничаван почетак манифестације Смотре, тада југословенске, уметности „Мермер и звуци“.

Старе фотографије сведоче о томе да је, пре израде и постављања скулптуре, у време трајња манифестације на истом месту стајао клавир и сигурно је да је Златко Златић реферирао на њега.

Локација →

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Александар Ђоновић са уметником скулптуре Клавир“, Златком Златићем, 1983.
(извор: Народни музеј, Аранђеловац)
Тадеуш Лапински, графичар, код скулптуре Клавир“, 1983.
(извор: Народни музеј, Аранђеловац)

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј