„Дрво-кућа-човек“

Јосип Диминић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Дрво-кућа-човек“
Аутор: Јосип Диминић (1937-2019)
Земља: СФРЈ/Хрватска
Година: 1984.


За Јосипа Диминића, хрватског вајара и графичара, интересантно је то да је завршио сликарство на Академији ликовних уметности у Загребу 1963. код Марина Тартаље, али се од седамдесетих година у континуитету бавио скулптуром. Радио је у различитим материјалима, а на почетку је обликовао стилизовану, асоцијативну, често еротску скулптуру.

Уметник је посебно био инспирисан завичајем и окренут његовом незабораву. Основни концепт Јосипа Диминића подразумевао је „ишчитавање“ фигуре у ономе што је природа сама стварала. Он је сматрао да је улога уметника да препозна форму, издвоји је, повеже са својим унутрашњим светом и искуством, а затим да је изрази њему блиским ликовним средствима. На тај начин д‌ело би добило печат стваралачке особености и времена у коме је настало. У складу са ставом да природа обликује, уписује своје знакове у камену површину, уметникове интервенције биле су минималне.

Скулптура „Дрво – кућа – човек“ у парку Буковичке бање, настала 1984, ослања се на утемељен Диминићев уметнички концепт. Он користи три елемента који се симболички преплићу и повезују асоцирајући на уметникове корене, завичај и суптилно се сажимаjу у скулптури изражавајући уметников духовни пут на коме су за њега ове теме остале најзначајније.

Локација →

Галерија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј