„Ја волим Америку и Америка воли мене“

Мрђан Бајић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Ја волим Америку и Америка воли мене“
Аутор: Мрђан Бајић (1957-)
Земља: Република Србија
Година: 2011.


Особеност стваралачког рада Мрђана Бајића представљају форме означене термином скулптотектура. Настала спајањем речи скулптура и архитектура ова сложеница се односи на комплексне процесе у новом приступу скулптури који су настали из уметникове постмодернистичке сумње у велике наративе модернизма. Он своје скулптуре „гради“ користећи сазнања методолошких истраживања и теорије архитектуре. 

Рад „Ја волим Америку и Америка воли мене“, настао на Симпозијуму „Бели Венчац“ 2011. године, један је од скулптотектура Мрђана Бајића. Назив рада преузет је из перформанса немачког контроверзног уметника Јозефа Бојса изведеног 1974. године у једној њујоршкој галерији.  У основи скулптотектуре постављен је камион који носи огромну бомбу, а уједно је и трбух на чијем је врху безбрижна глава Микија Мауса, једног од најзаступљенијих елемената у Бајићевом уметничком раду.

Скулптотектура одражава симболичко “путовање терета веровања, идеала и митова из прошлости на камиону од мермера откривајући крхку импозантност историјског искуства које се депонује у складишта човекове активне или потиснуте меморије” (Ана Богдановић). Његово интересовање за популарни лик Микија Мауса везује се за илузију о безбрижном, бајковитом животу и слободи у периоду друге Југославије. Мики је у Бајићевим скулптотектурама препознат пре као елемент пародије него весели пријатељ дечје свакодневице.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

„Ја у ствари стварам скулпторске конгломерате. Узимам елементе који постоје и следећи њихову реторику, спајам их да бих створио оно што би се могло звати скулпторални објекат. Трудим се да створени облик евоцира изневерене утопије…“

Мрђан Бајић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј