„Доказ центра света“

Драган Мојовић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Доказ центра света“
Аутор: Драган Мојовић (1942-2001)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1992.


Драган Мојовић дипломирао је на Технолошком факултету у Београду и та стечена знања користио је у стварању сопствене уметности. Склон метафизици, инсистирао је на реалистичком призору, али створеном метафизичком перцепцијом.

Посебан сегмент Мојовићевог опуса чине дејства – уметничке интервенције у екстеријеру које су најчешће варирале на тему „центар света“. У свој рад уметник је увео појам средишта света кроз који је желео обнову, буђење и развој темељних, цивилизацијских моћи које су нам познате од искона, а које се, по њему, налазе у дубоком архетипском забораву. Мојовић је приредио више таквих мултимедијалних манифестација, дејстава, како их је сам назвао. Tом циклусу, условно речено, припада и скулптура у парку Буковичке бање названа „Доказ центра света“. Уметник је код (већ постојећег) дрвета атлантског кедра у парку Буковичке бање поставио четири мермерне плоче са урезаним знаковима страна света (N/S/E/W). Плоче су, иначе, делови оштећеног рада америчког уметника Стивена Кокса који се раније налазио испред отворене сцене. За сличне интервенције Мојовић је најчешће користио ову врсту дрвета – кедар.

У својој стваралачкој филозофији он је потпуно произвољно примењивао не само уметничке симболе, већ и псеудо астрономске физичке постулате како би коституисао теорију о средишту света.

Локација →

Галерија

„Од средине седамдесетих ја сам истраживао могућности уједињења уметничког простора који би у себи укрстио геометријски и егзистенцијални смисао екстеријера. Показало се да је за то најпогоднији поступак пресађења живе саднице на месту одређеном као центар света.“

Драган Мојовић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј