„Бит“

Јелисавета Шобер Поповић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Бит“
Аутор: Јелисавета Шобер Поповић (1923-2009)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1970.


Јелисавета Шобер Поповић припада групи представника југословенског модернизма у вајарству друге половине 20. века. Снажан утицај на њен уметнички развој оставила је архајска и класична уметност Грчке. Готово никада апстрактна, скулптура Јелисавете Шобер Поповић је асоцијативна, увек везана за нешто одређено (за мисао или осећање) и само понекад стиже до границе фигурације.

Скулптура „Бит“, настала на симпозијуму „Бели Венчац“ 1971, припада циклусу дела у којима је уметница истраживала процесе настајања форме. Реализована у модернистичким оквирима „Бит“ има претежно неуглачану и робустну скулпторалну површину што појачава утисак њене унутрашње снаге и она као да егзистира „по себи“, потпуно независно од појавног света.

Јелисавета Шобер Поповић је истицала да уметност мора бити директно присутна у животу људи, а главна улога скулпторског дела јесте да својим присуством оплемени слободан простор. Истицано је да су њене скулптуре подразумевале снажне, широке форме којима је највише одговарао монументални формат, а њен став је био да прави живот уметничког дела постоји само у слободном простору.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

„Увидела сам да уметност мора да има своју поруку и да формом, која је прорачуната и даје одраз свога времена, исказује мисли и осећања, своју филозофију. За мене је то било откриће“.

Јелисавета Шобер Поповић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј