„Победа светлости“

Шломо Селинже

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Победа светлости“
Аутор: Шломо Селинже/Shlomo Selinger (1928-)
Земља: Француска
Година: 1969.


Шломо Селинже, француски вајар јеврејског порекла је, својим личним наративом, у потпуности одредио сопствени стваралачки пут. Стална тема Селинжеовог рада индиректно је везана за његово ратно страдање и ужасно искуство заточеништва у најозлоглашенијим нацистичким логорима. Изузетна уметничка продукција коју је овај вајар остварио имала је само један циљ – глорификовање живота и поновног рођења.

Користећи модернистички вокабулар Селинже је примењивао муровски дијалог између пунине и празнине, и бавио се истраживањем форме сматрајући да је уметников главни задатак да у сваком материјалу открије успавани, унутра заробљени облик.

Оригинално име скулптуре која је настала на сипозијуму „Бели Венчац“ 1969. године је „Мојсије“ или „Победа светлости“ што подразумева уметникову непрестану „потрагу за светлом“, а  појашњава се уметничким кредом који је уједно и његов животни кредо. Наиме, затвореник који копа тунел нада се да ће бити слободан када се открије светло на његовом крају. Истина, он није слободан ни пре, ни током копања ни после бекства. У овом контексту Селинже је говорио да је његов спас управо у самом чину копања/резбарења, јер када заврши један тунел/скулптуру он одмах почиње нови.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама


Из некадашњих медија

„Прелазак из сенке у светлост је тајна вајања.“

Шломо Селинже

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј