„Облик за простор“

Милија Нешић

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Облик за простор“
Аутор: Милија Нешић (1934-)
Земља: СФРЈ/Србија
Година: 1973.


Милија Нешић је уметник особене ликовне поетике који је у свом стваралаштву прешао узбудљив пут од натурализма, реализма, асоцијативне уметности, апстрактне форме, до фотографије и на крају мрдалица.

У складу са социјалистичким духом времена тежња уметника је била да његове скулптуре постану саставни део градова, тргова и улица и да лепотом и оптимизмом учине град срећним и хуманим местом. Том циклусу „конкретних скулптура“, како их је Нешић назвао, припада „Облик за простор“ изведен 1973. године у вајарској радионици на Венчацу који је остао недовршен.

У модернистичком духу Нешић је објашњавао појам „конкретне скулптуре“ речима: „Ослободивши се предмета по природи, дух има потпуну слободу да се опредмећује по сопственом нахођењу. Уобичајено је да се овај најчистији облик опредмећивања духа назива апстрактним. Ја га зовем ‘конкретним’ “. Међутим, ове скулптуре су, супротно уметниковој замисли, већином остале у галеријском формату, ретко достижући монументалне димензије.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама


Из некадашњих медија

„Да би се моје скулптуре разумеле треба знати да постоје две природе. Она права, и она коју човек гради. Ми смо житељи те нове природе“.

Милија Нешић

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј