„Нанди“

Нагђи Пател

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Нанди“
Аутор: Нагђи Пател/Nagji Patel (1937-2017)
Земља: Индија
Година: 1979.


Индијски модернистички вајар Нагђи Пател је, још као дечак, био инспирисан религиозном скулптуром од камена из бројних светилишта индијских градова. Влада Индије је стипендирала Патела да се бави истраживањем различитих врста камена, што му је пружило изванредно искуство и добро упознавање овог материјала.

Драгоцена су уметникова сећања на симпозијум „Бели Венчац“: „Покушао сам да направим неке велике скулптуре на међународном симпозијуму скулптуре у Југославији 1979. године. Сви вајари су радили у самом каменолому, а њихови готови радови били су трајно изложени у огромном парку. Парк је био пун дрвећа и имао је много нивоа. Вајари су могли да изаберу место погодно за излагање својих радова […] То је било моје прво искуство са коришћењем електричних алата и радио сам на три камена. Направио сам два облика „Нанди“ где сам увео еротске елементе. Прво сам направио скице у глини, а затим сам радио у мермеру. Композиција је укључивала једног Нандија који се спремао да сиђе са постоља и другог, на земљи, који га посматра.“  

Уметник је пошао од хинду митологије и представе Нандија, светог бика бога Шиве који носи својства божанског чувара, најчешће приказиваног у облику бика који седи. Међутим, уметник је конструисао композицију према својој слободној и субјективној интерпретацији принципа који симболише задовољство и радост, истичући основно значење Нандија – „оног који пружа ужитак и срећу“.

Локација →

Галерија

Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Вајар Нагђи Пател испред Чедвикове скулптуре Пар, 1979.
(извор: Народни музеј, Аранђеловац)

„Уживам у искуству физичког рада, чак и у звуку длета и чекића, текстури која се појављује, све је то део израза.“

Нагђи Пател

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј