„Идол“

Карло Раму

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Идол“
Аутор: Карло Раму/Carlo Ramous (1926-2003)
Земља: Италија
Година: 1970.


Карло Раму је један од најзначајијих италијанских вајара послератног периода, који је још за живота добио бројна признања за свој рад. Његова уметничка еволуција креће од првих антропоморфних скулптура, па све до монументалних геометријских остварења постављених у јавним просторима.

На почетку каријере, истражујући у  модернистичким оквирима, Раму је био „градитељ чистих облика“. Познатa су и његова дела изведена на фасадама значајних верских и индустријских објеката. Међутим, од осме деценије 20. века, у уметниковом стваралаштву долази до значајане промене – стварања скулптуре попут ланд арта. Уметник прелази на израду радова од лима и гвожђа и његове скулптуре, остајући увек „масивне“, добијају геометријске облике и оштре ивице. То је почетак пута који ће га довести до стварања монументалних гвоздених дела изложених у урбаним срединама градова Италије, а кулминираће 1992. године спектакуларном скулптуром „Ad Аstra“ од нерђајућег челика дугој скоро 12 метара која се налази у Јапану.

Интересантно је да је Карло Раму 1970. у Аранђеловцу извео скулптуру „Идол“ која  одговара уметниковој ранијој ликовној поетици педесетих и претпостављамо да је такво решење било искључиво условљено материјалом, тј. каменом у коме је требало извести скулптуру.

Локација →

Галерија

Из архива

Из некадашњих медија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј