„Човек и пас“

Френк Вилсон

О скулптури

Аудио: текст чита Олга Старчевић

Назив: „Човек и пас“
Аутор: Френк Вилсон/Frank Wilson (1941-)
Земља: Велика Британија
Година: 1972.


О контроверзном британском вајару Френку Вилсону има јако мало доступних података. Познато је да је завршио Факултет уметности у Ливерпулу, затим Краљевски уметнички факултет, а да се 1967. преселио у Француску или Италију. На симпозијум „Бели Венчац“ у Аранђеловцу дошао је на предлог британске владе 1972. године у оквиру међународне сарадње двеју земаља када је израдио скулптуру „Човек и пас“. Вилсон се 1991. јавио писмом из Лондона са жељом да понови своје учешће, међутим, политичке околности и распад Југославије онемогућили су његов нови долазак у Аранђеловац.

Скулптуру „Човек и пас“ чини композиција од два камена блока, један мањи, правоугаоног, а други већи, квадратног пресека. Постављени су у посебном односу где  већи потпуно доминира над мањим. Уметник намерно упућује на познати концепт скулпуре, која се ослобађа из заробљеног блока (познати концепт „заробљене скулптуре“ у камену потиче још од Микеланђела). Међутим, код њега ниво ослобођености скулптуре показује ниво уметникове контроле над материјалом. Он бира ниво ослобођености, тако што даје само препознатљивост човека (глава и шака), а пса само у наговештају, преко представе огрлице на његовом врату.

Те две форме које могу да се тумаче потпуно модернистички у неким сегментима, постављене су у измењеном контексту. И док посматрач сматра да је схватио референцу на класичну скулптуру, уметник је негира, непрестано се играјући односима, текстуром, величином, затим тиме шта је ослободио, шта је променио, шта је сугерисао, стварајући вишеслојне релације, у постмодернистичком концепту.

Локација →

Галерија


Из архива

Садржаји које смо пронашли у архивама

Човек и пас, 1972. (извор: Народни музеј , Аранђеловац)

Из некадашњих медија

САЗНАЈТЕ ВИШЕ

Посетите Музеј